https://www.ishootlove.nl
waarom is een trouwfotograaf zo duur ?

waarom is een trouwfotograaf zo duur?.

mei 12, 2023

waarom is een trouwfotograaf zo duur?.

5/5

״Super scherp, spontaan & natuurlijk״

Niet Zomaar Klikken en Klaar: Ontdek Waarom Trouwfotografie Meer is dan een Prijskaartje!

Als aanstaande bruidsparen mij willen boeken als documentair bruidsfotograaf en informeren naar mijn tarief om hun huwelijksdag vast te leggen, stellen ze vaak de vraag: “Wat zijn de kosten voor trouwfotografie en waarom is dit zo duur?” Dat is een vraag die ik vaak tegenkom op verschillende forums. Sommige mensen denken misschien dat het gemakkelijk geld verdienen is, want als fotograaf ben ik gemiddeld slechts 8 uur aanwezig op een bruiloft. Maar laten we dit eens nader bekijken. Als jullie een product of dienst in verband met jullie bruiloft boeken, lijkt het dan duurder? De tarieven voor een bruidsfotograaf in Nederland variëren tussen de €750 en €5.000. Maar waarop zijn die tarieven eigenlijk gebaseerd? Soms hoor ik mensen zeggen: “Nou, mijn oom heeft ook een spiegelreflexcamera, en hij kan ook mooie foto’s maken…”

Waarom is trouwfotografie zo duur?

Als aanstaande bruidsparen mij vragen waarom mijn trouwreportages zo duur zijn, krijg ik vaak de reactie: “Maar je bent maar een paar uur aanwezig op de bruiloft!”.

Dat is waar, maar er zijn veel factoren die de kosten van trouwfotografie beïnvloeden.

Mijn Apparatuur

Als professionele fotograaf moet ik investeren in hoogwaardige apparatuur. Een gemiddelde camerabody kost al snel €5.000, en als professional moet ik minstens twee tot drie camera’s hebben. Bovendien kan een camera na intensief gebruik maar 4-5 jaar meegaan. En dan heb ik het nog niet eens over lenzen gehad, die gemiddeld €2.500 per stuk kosten. Ik beschik over verschillende professionele lenzen. Binnen op locatie moet ik meerdere flitsers gebruiken die krachtig genoeg zijn. Een flitser kost tegenwoordig al meer dan €1000,- en dan zijn er nog accessoires zoals een statief, geheugenkaartjes, batterijen, opladers, filters, enzovoort. Om de foto’s te bewerken, heb ik  snelle computers, extern geheugen (meerdere voor back-ups) en speciale software nodig.

De Tijd

Een trouwreportage duurt gemiddeld 8 uur, maar er gaat veel meer tijd in zitten dan je zou denken. We hebben een kennismakingsgesprek en tussendoor ben ik altijd voor jullie beschikbaar voor overleg, de bruiloft moet ik zelf ook goed voorbereiden en de foto’s selecteren en nabewerken doe ik heel secuur en kost veel tijd. In totaal ben ik ongeveer 60-80 uur bezig met een gemiddelde bruidsreportage van 6-8 uur.

Hiernaast kan ik als trouwfotograaf niet wekelijks meerdere bruiloften doen, het hele jaar door. Een bruiloft van bijvoorbeeld 12 uur fotograferen is écht topsport, je kan geen moment verslappen. Ik neem dus ook maximaal 15 bruiloften per jaar aan omdat ik elke bruiloft voldoende zorg en aandacht wil kunnen geven. Ik lever geen lopende bandwerk en sta voor creativiteit en kwaliteit! 

Het Album

De fotoalbums die ik lever, zijn geen doorsnee albums van de kruidvat. Ze worden gedrukt op hoogwaardig fotopapier en afgewerkt met materialen zoals zacht linnen, suede en leder. Zodat jullie jullie foto’s nog jarenlang kunnen bewonderen en de bladzijdes niet na 10 jaar vergeeld zijn of de foto’s vervaagd.

Overige kosten

Ik ben niet alleen een fotograaf, maar ook een ondernemer. Ik moet kosten maken voor marketing, reclame, verzekeringen, vervoer en workshops en noem zo maar op. Helaas gaat er ook nog een component BTW zo naar de schatkist.

Vraag en aanbod

Een ervaren fotograaf wordt vaak eerder gekozen dan een beginnende, en dat heeft te maken met vraag en aanbod. Het is vergelijkbaar met een schilderij van een beroemde kunstenaar: als er veel vraag naar is, stijgt de prijs. Er zijn tegenwoordig heel veel trouwfotografen, de een met meer ervaring dan de ander. Kijk naar de stijl van de foto’s, wat is je gevoel erbij? Het belangrijkste is dat jullie een klik hebben met de fotograaf, je op je gemak voelen en vertrouwen hebben in dat hij of zij jullie trouwdag gaat “nailen”. 

Waarom toch een professionele bruidsfotograaf?

Ik ben getraind om in elke situatie te kunnen fotograferen, in zowel lichte als donkere omstandigheden. Zoals gezegd beschik ik over voldoende backup apparatuur mocht er iets kapot gaan. Ik weet hoe ik mooie portretten moet maken en mis geen enkel speciaal moment. Bovendien heb ik jarenlange ervaring en heb ik (internationale) opleidingen, workshops en seminars gevolgd om mijn vaardigheden voortdurend te verbeteren.

Conclusie

Dus, als jullie toch overwegen om oom Kees de reportage te laten maken, kan ik daar begrip voor hebben. Er zijn inderdaad mooie consumentencamera’s op de markt waarmee je prachtige foto’s kunt maken mits je weet wat je doet. Als jullie het budget laag willen houden en vertrouwen hebben in oom Kees, is dat zeker een optie. Maar onthoud dat beginnersfouten op jullie grote dag zonde zouden zijn.

Trouwfotografie is een belangrijke investering voor je trouwdag. Het is eigenlijk een investering in jullie toekomst, in de vorm van prachtige herinneringen gebundeld in een schitterend album. Jullie houden na de bruiloft misschien pijnlijke voeten, een vieze jurk en een lege portemonnee over maar vooral ook veel mooie, liefdevolle herinneringen. En die herinneringen zijn onbetaalbaar.

Liefs,

Anouk

Waarom is een trouwfotograaf zo duur ?

Memories are priceless..

De gave trouwauto moet je helaas weer inleveren, de bruidstaart is na een uurtje op en de jurk is nooit meer zo mooi wit als dat je hem net droeg….maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Deze dag doen jullie nooit meer over. 

Een blijvende tastbare herinnering om telkens opnieuw te beleven. Investeren in een goede professionele fotograaf met de juiste apparatuur en ervaring is essentieel. 

Ik lever maatwerk en stel mijn fotografie af op jullie wensen.

Hallo.

Mijn naam is Anouk Raaphorst en ik ben professioneel Bruidsfotograaf. In 2010 heb ik na mijn opleiding aan de Foto-academie te Rotterdam mijn baan in de makelaardij opgezegd en ben ik Anouk Raaphorst fotografie & I Shoot Love begonnen.

Mijn fotografie staat voor spontane bruidsfotografie op een journalistieke wijze. Foto’s die het verhaal écht vertellen, niet geënsceneerd en altijd fris en kleurrijk. 

I Shoot Love Bruidsfotografie bestaat inmiddels ruim 13 jaar. 

Trouwfoto’s kunnen écht anders!

Anouk Raaphorst - trouwfotograaf
13+

Jaar ervaring

180+

Bruiloften

550000+

creatieve momenten

Wat je ontvangt.

Super spontane, kleurrijke en frisse foto's

Private online Gallery

Slideshow van alle nabewerkte beelden

Beste bruidsfotograaf Westland
IDO08939
marketing
ontwerp

Handmade ontworpen trouwalbums

Nauwkeurige bewerkte beelden in hoge en lage resolutie

Heldere afspraken en duidelijke tarieven.

Zoek je geen standaard trouwfotograaf maar gewoon een vriendin met professionele camera's? If Yes, i'm your (wo)men

Lieve woorden.

5/5

" Kwaliteit, Professionaliteit & Prettig!"

5/5

" Prachtige spontane trouwfoto's"

5/5

“Mooie spontane frisse gezinsfoto's”

Wil je meer informatie of gewoon weten of jullie trouwdatum nog beschikbaar is? Vul dan onderstaande gegevens in en je krijgt binnen 24 uur antwoord

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Author picture

Trouwdatum
Checker

Vul jullie trouwdatum in en ontvang snel bericht of ik nog beschikbaar ben. Wees gerust ik zal jullie niet spammen! 

Jullie Trouwdatum
Contact Informatie
FP Portfolio, Slider 3
lees de 50 beste fotografietips

Sad to see you leave

Ben je nu al uitgekeken? Check ieder geval nog mijn blog met waardevolle tips over de fotografie tijdens jullie trouwdag.