https://www.ishootlove.nl

Fotografietips voor je bruiloft.

Waardevolle fotografietips voor op je bruiloft.

2024

trouwfotograaf Anouk

De ultieme checklist voor perfecte bruidsfoto's

Als je besluit te trouwen dan ga je je uiteraard op internet oriënteren met wat er zoal mogelijk is, wat de nieuwste trends zijn etc. Wellicht heb je altijd al gedroomd van een bepaald soort stijl bruiloft en weet je exact wat je wel en niet wilt. Ook dan zijn fotografietips voor je bruiloft vast welkom. In de ruim 13+ jaar dat ik trouwfotograaf ben, heb ik al vele bruiloften mogen fotograferen en dus meemaken, vaak van begin tot eind en dus een bron van trouwinspiratie. Hieronder vindt je een groot aantal van die bruiloft tips en bruiloft ideeën.

Als fotograaf ben ik het liefst zoveel mogelijk op de achtergrond aanwezig en wil vooral niet jullie dag “regiseren”. De werkelijkheid is namelijk zoveel mooier dan alles wat we samen kunnen bedenken!

Doe je voordeel met deze tips om jullie bruiloft helemaal te laten verlopen zoals je het zelf wilt!

Hartelijke groet,

Anouk

Tips voor de voorbereiding van je trouwdag.

Fotografietips voor je bruiloft

De voorbereidingen beginnen veelal al vroeg in de morgen en het liefst ben ik als fotograaf hierbij aanwezig. Ik vind dit persoonlijk een erg belangrijk onderdeel in de trouwreportage want het verteld écht het verhaal van jullie dag. Samen met wellicht je zus(sen), moeders, nichtjes de dag starten, de kapper ontvangen en de visagie laten doen. Neem hier echt de tijd voor en het liefst ben ik ook minimaal een uur aanwezig. 

Indien ik alleen fotografeer probeer ik ook altijd langs de bruidegom te gaan maar dan moet dat qua afstand en tijd wel goed gepland worden. De bruidegom heeft vaak minder tijd nodig dus dat hoeft niet lang te duren. Een second shooter kan hier ook uitkomst bieden. Verder is het belangrijk dat de ruimtes waar de foto’s gemaakt worden enigszins zijn opgeruimd. Het is zoveel mooier en rustiger op de foto. Zorg ook dat alles alvast klaar hangt en sieraden, accessoires voorhanden zijn zodat ik er mooie foto’s van kan maken.

Omdat de voorbereiding meestal vroeg beginnen, kan je wellicht in de knel komen met het aantal uren fotografie als je ook graag het feest vastgelegd wilt hebben. Ik adviseer dan om toch zeker de voorbereidingen niet over te slaan want hier ben je namelijk niet alle twee bij aanwezig en dan heb je toch later een goed beeld van hoe dat ging. Het feest beleef je tenslotte wel samen.

De ontmoeting.

De firstlook creatief vastleggen

Traditioneel is het als de bruidegom aanbelt bij de bruid en die dan opendoet. De gemiddelde hal van een Nederlandse woning is niet super groot en licht en dus vaak lastiger om mooie foto’s van te maken. Denk ook eens aan een ontmoeting in de achtertuin. Iedereen kan het goed zien, er is veel licht en ik heb voldoende ruimte voor mooie shots.

De Fotoshoot.

Tips voor een loveshoot op je bruiloft

Er zijn bruidsparen die heel graag een uitgebreide fotoreportage tijdens de dag willen en er zijn er ook die hier erg ongemakkelijk van worden. Wees gerust ik wil zo min mogelijk echt geposeerde beelden maar juist spontane acties. Ik neem jullie mee op een plek waar jullie graag komen en die qua reistijd niet te ver van de rest van de locaties ligt. Houdt rekening met ca. 1,5 uur waarbij we de reistijd maximeren op 15 minuten heen en 15 minuten terug. Er is dan voldoende tijd.

Uiteraard kan het gewoon “tussendoor” op een van de locaties waar jullie toch al zijn. Het voordeel is dat je minder tijd er aan kwijt bent, het nadeel is dat het ook snel er tussenuit valt want er is geen tijd of te weinig om het spontaan te laten zijn.

Locaties zijn er vaak te over, bijvoorbeeld op het strand, in het bos, op de heide, in een industrieel fabriekspand. Belangrijk is dat als je een fotoshoot wilt je twee locaties hebt (een binnen- 🌧️ en buitenlocatie ☀️). Persoonlijk houd ik van ruigere plekken met rustige achtergronden zodat mijn stijl van fotografie goed tot zijn recht komt. Het weer zit in Nederland helaas niet altijd mee, neem ook makkelijke schoenen/laarzen mee. Door het zand met je hoge hakken duurt erg lang en bij slechter weer wil je ook niet met zwarte trouwschoenen terugkomen.
In de regio Zuid Holland ken ik ieder geval vele gave fotospots dus overleg gerust.

Je kan de fotoshoot het beste niet midden op de middag plannen in verband met het harde licht en de harde schaduwen die dit creëert. Kijk hier op welke tijdstip de zon opkomt en weer ondergaat op jullie trouwdag. Het mooiste tijdstip is rondom het “golden hour”, een uur voor zonsondergang 🌅. Dit geeft mooi strijklicht en staat garant voor gave trouwfoto’s. Uiteraard moet de zon dan wel schijnen en zichtbaar zijn. Een strakblauwe lucht is vaak een beetje saai en je kan voor de foto’s beter mooie Hollandse luchten hebben met enkele wolkenpartijen.

De trouwceremonie.

Hoe fotografeer je het Ja-woord

Het ja woord geven is toch het hoogtepunt van de dag of dit nu in de kerk is of in het stadhuis. Tijdens de ceremonies probeer ik zoveel mogelijk op de achtergrond (en stil) te blijven en zowel jullie als de gasten in beeld te brengen zoals het echt was. Die tante die buldert van het lachen 🤣 of je moeder die een traantje wegpinkt. Allemaal bijzondere momenten die jullie waarschijnlijk niet meekrijgen. Des te belangrijker is dat ik ze dan vastleg. Op zit soort momenten zijn er vaak ook gasten die foto’s willen nemen. Uiteraard kan dit maar ik adviseer het bruidspaar altijd aan hun gasten van te voren aan te geven dat ze niet voor niets een professionele fotograaf hebben ingehuurd. Op deze wijze kan ik vrij uit bewegen en hebben jullie gasten het ook echt live beleefd 😉

De Receptie.

Fotografietips op je bruiloft

Recepties lopen vaak uit qua tijd 🕔. Plan dit dan ook niet te krap in want de felicitaties of taart aan snijden duurt altijd langer dan je denkt. Als je bijvoorbeeld 100 gasten op je receptie hebt bedenk dan dat het gemiddeld 30-45 seconden ⏱️ kost om een felicitatie in ontvangst te nemen. Dan ben je dus al 30-45 minuten verder. Je kan er ook voor kiezen om zelf rond te lopen en mensen te spreken. Dit kost minder tijd is mijn ervaring omdat je meer groepjes tegelijk spreekt. Voor mij als fotograaf is dit ook het ideale moment om rond te lopen en spontane foto’s te maken van alle aanwezigen, de lekkere hapjes en eventueel de bruidstaart.

Groepsfoto's.

Tips voor het maken van groepsfoto's op je bruiloft

Het ene bruidspaar wil dit graag, het andere gruwelt er van. Het voordeel van groepsfoto’s is dat je altijd een overzichtsfoto hebt van wie er allemaal op jullie trouwdag aanwezig was. Ook kan je later nog eens goed terugkijken wat jullie naasten allemaal exact aan hadden qua kleding. Bedenk ook hier weer dat groepsfoto’s wel behoorlijk wat tijd kost. Je moet tenslotte iedereen optrommelen en voordat alles goed staat ben je zo weer 10 minuten verder. Voor de organisatie van de groepsfoto’s adviseer ik dit uit handen te geven aan de ceremoniemeester(s). Die weten dan van te voren welke combinaties jullie willen maken en kunnen zo een schema volgen. Voor mij als bruidsfotograaf zou dit veel te veel tijd vergen aangezien ik lang niet iedereen ken 😉 Mijn voornaamste doel is om spontane groepsfoto’s te krijgen en niet de staatsieportretten van vroeger 👵🏻

Het diner.

trouwfoto's tijdens het huwelijksdiner maken

Foto’s van etende mensen is meestal niet super fotogeniek. Ook vinden mensen het vaak ongemakkelijk. Daarom tracht ik op dit soort momenten voornamelijk de sfeer vast te leggen zoals vaak de prachtige aankleding van de tafels etc. Dit is ook het tijdstip dat (als ik ‘s-avonds ook geboekt ben) snel even een “artiestenmaaltijd” naar binnen schuif. Wees gerust ik schuif niet bij jullie of je gasten aan tafel. Vaak is er wel ergens een aparte ruimte voor. Hierna heb ik dan weer volle energie om de ontvangst van de feestgasten en/of het feest vast te leggen.

Het Bruiloft Feest.

Party Foto's die je het feest laten herbeleven!

Na het diner volgt er vaak een knallend feest 💃🏻 met al jullie aanwezige gasten of dat er nog een heel aantal personen bijkomt. Ik adviseer qua fotografie om een paar uur te boeken en niet de hele avond. Vaak word ik geboekt tot 1 uur na de openingsdans of start van het feest. Hierdoor krijg je wel de sfeer mee en is als het goed is het feest in volle gang en kan ik dus spectaculaire foto’s maken van de dansvloer, de band/dj en de gasten. Ik werk met zeer lichtsterke lenzen en krachtige flitsers dus de telefoonfoto’s kunnen achterwege blijven 😄.
13+

Jaar ervaring

180+

Bruiloften

550000+

creatieve momenten

Je hebt iets in mijn werk gezien dat je aanspreekt...

Vul snel het onderstaande formulier in en ik beantwoorde met liefde al jullie vragen en denk graag vrijblijvend mee met de invulling van jullie trouwdag.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Anouk Bruidsfotograaf uit het Westland
Anouk Trouwfotograaf uit het Westland
Anouk Bruidsfotograaf met koffiekopje uit het Westland
Auteur foto

Trouwdatum
Checker

Vul jullie trouwdatum in en ontvang snel bericht of ik nog beschikbaar ben. Wees gerust ik zal jullie niet spammen! 

Jullie Trouwdatum
Contact Informatie